Bona vesprada Poble de Benigànim. Avuí arranquem les festes, unes festes on cadascú te un paper que complir.

Tenim als protagonistes: En aquest cas els festers del crist i membres de les comparses.

D’altra banda, els imprescindibles: els músics, tant de carrer com de les orquestres, els teatres, i cualsevol activitat escènica i lúdica a les festes.

També tenim els treballadors a la sombra: Que van des dels directors i compositors els quals aporten el material per a que les bandes puguen tocar, passant per empreses tant de trajes com de camisetes, cadires, enllumenat, perruqueries pirotècnia i finalitzant amb la feina del ajuntament i agents de seguritat fent totes les gestions per a que nosaltres sols tingam que gaudir.

Tot paper es important, com si d’una òpera es tractara, cada engranatge te la seua anella per a que tot funcione correctament. Que seria de les bandes sense les marxes que composen? que serien dels moros i cristians sense trajes? que seria de la entrada si els agents no tallaren el tràfec?

Pot ser et preguntaràs: i si jo no estic a cap grup d’aquests? no forme part de la festa? Jo et conteste, formes part del grup més important… Però abans vos pregunte:

Poble de benigànim

Qué entenem per cultura? Música… pintura…. teatre? pot ser… però no! això es art. Sol ser una confusió natural ja que sols canvia un detall.

L’art es l’expressió científica de allò inútil. l’èsser humà és l’únic animal que sobrepassa la utilitat primigènia de menjar, reproduir-se i dormir. No ens abasta amb menjar per alimentar-nos si no que condimentem, preparem i decorem estèticament els aliments.

Necesitem albergar-se? doncs contruim edificis però amb resol.lució estètica. Hi ha alguna cosa més inútil per la supervivència que la corbata que portes posada? No sobrepassa qualsevol llògica racional que a més de 30 graus vaja amb traje?.

Per tant… qué és la cultura?

La cultura

És el conjunt de coneixements, idees, tradicions i costums que caracteritzen a un poble. És a dir, la cultura no es pintura, es el fet intrinsec de pintar, la cultura no es una concejalia, ni tan sols la cultura es vostra, sinó que sou vosaltres, independent ment de si voleu ser-ho o no. I ahí està el vostre paper en la festa, el de ser poble. el de ser cultura. I aquest paper, no hi ha poble que ho entenga millor.

  • Cada vegada que hi ha un concert, Benigànim el plena.
  • Cada vegada que tenim teatre, Benigànim el plena.
  • Quan els nostres escritors publiquen, els nostres pintors exposen, Benigànim està ahí.
  • Que seria de la entrada de moros i cristians sense vosaltres? 4 persones disfresades pasejant-se pel poble.
  • Cada vegada que els bars acorden un concert a la plaça.
  • cada vegada que hi ha festes als barris.
  • Cada vegada que hi ha esport dels nostres equips.
  • Cregeu que la Beata les perteneix? és d’un poble que passa l’any treballant manualment una decoració del carrer en comunitat.

A altres llocs un èxit és que vajen algunes persones a vorer l’acte, a Benigànim, un èxit es plenar, perque plenem. i així es com l’engranatge funciona correctament.

Gràcies a aquesta cultura que tenim com a poble, hem generat grans referents en tots el àmbits… moltes persones a admirar i respetar, molt nombrades als pregons, però tot recau en la forma de ser, de la nostra cultura. Quan una xiqueta diu que vol ser millor que messi, a uns llocs fan burla, a altres ni l’escolten, así li comprem una pilota. Sou concients del valor d’aquesta acció?

Hi han moltes persones que en condicions normals es vorien frustrades per una societat que no permet que ningú sobreixca, en aquest poble tenen la seua oportunitat, perque la gent creu amb tu, i això fa que tingam uns esportistes escepcionals, campions de Perruqueria, grans artistes, grans empresaris, grans docents i sobretot grans persones perque…

Com diria Raul Benavent, a Benigànim no frustrem sommis, et peguem una pata al cul per a que el pugues realitzar.

Festers i festeres, Benigànim del futur, en vosaltres està la responsabilitat de continuar aquesta tasca

Per favor, alceu un dit cap al cel. Si, com ET. I contem fins a 3.
1… 2… 3…
En aquests 3 segons acaben d’atravesar-nos per les puntes dels dits Docents mil milions de neutrins. Com veieu la realitat no es com pensem, estem massa influenciats per el paradigma heretat. Hi han més abres al planeta que estreles a la nostra gal.laxia. (3 Billons front a 400 mil millons) Encara que per desgràcia pot ser pronte canvie.

• El 90% de preocupacions que tenim son per coses que no han passat encara.

• Si juntem en fila totes les cel.lules del cos aplegariem fins la coruña (1.000 kl)

• Si un problema te sol.lució, per a que precupar-se? I si no la te, per a que et preocupes? (Provervi Chinés)

Per això es important Respectar i entendre les tradicions i els paradigmes que heretem però sempre innovant i afegint, sense por a aquest fet. Si no avances encara que no t’en adones t’asegure que vas cap enrere.

Oficalment, les festes comencen quan encenem l’enllumenat

Però jo soc un fanàtic de la coherència i no puc fer aquet discurs sobre el poble de Benigànim i després començar les festes en petit comité. així que moralment, anem a encetar les festes tots junts. Tots junts amb un colpet d’herberet. Del poble, obviament.

Brindem!

Per entendre el nostre passat

Per gaudir del nostre present

i per crear el nostre futur.

Visca Benigànim.

Salut!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.